Ödeshögs kommun
Utsläpp leder till böter för kommunen Foto: Christian Ströberg/Sveriges Radio
Ödeshög

Böter för miljöbrott

1:37 min

Reningsverket i Ödeshög släppte ut betydligt högre halter av näringsämnen och fosfor i Vättern än vad som var tillåtet. Nu riskerar kommunen en företagsbot på 100 000 kronor för miljöbrott.

– Här har det helt enkelt brustit och det är absolut inte bra, säger Annicki Oscarsson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög.

I november 2014 invigdes en biogasanläggning i Ödeshög där pottaisskal från odlare rötas och omvandlas till energi.

Ett halvår tidigare fick kommunen stora problem när reningsverket inte klarade att ta hand om de höga halter av näringsämnen och fosfor som uppstod. Därför släpptes betydligt mer av ämnena ut i Vättern under några månader än vad som var tillåtet.

– Potatisskalet var lovvärt. Men det gjorde också att vi inte visste riktigt vad det skulle få för konsekvenser i början, innan man ställt in allt i reningsverket. Och det var ju egentligen skälet till det som hände, säger Annicki Oscarsson.

Polisen startade en brottsutredning om otillåten miljöverksamhet och nu anser och åklagare att Ödeshögs ska betala en så kallad företagsbot på 100 000 kronor.

I fredags berättade P4 Östergötland om att kommunen även riskerar att utredas för miljöbrott på grund av kommunala Ödeshögsbostäder som dumpat avfall i naturen under flera år utan tillstånd.

Då fick Annicki Oscarsson frågan om det finns mer som är dolt i garderoben i Ödeshög. Nu svarar hon:

– Jag anser inte att det här är något vi dolt i någon garderob, utan det här har varit öppet hela tiden. Men det har tagit lång tid i handläggningen.

  Annicki Oscarsson fortsätter:

– Målet i en kommun är att det inte ska finnas sådant här i garderoben och självklart ger det här skäl till att se över våra rutiner, det som hänt sista tiden.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".