Storgatan i Vadstena. Arkivbild:
Storgatan i Vadstena. Arkivbild: Foto: SR
Vadstena

Allianskritik mot nya Vadstenastyret

1:46 min

Så fort Socialdemokraterna frågade så kastade Moderaterna och Miljöpartiet sina forna allianskollegor över bord. C, L och KD känner svikna av sina oppositionskollegor.

– Problemet är att om man är i en allians och arbetar tillsammans och ett parti får en förfrågan om att medverka i någon form av konstellation behöver man göra upp det i den här alliansen. Alla behöver vara med och fatta det beslutet, säger Anders Agnemar (C).

I fredags sprack samarbetet mellan Socialdemokraterna och Konsensus, under helgen påbörjades så förhandlingar och på måndagen meddelade S, M och MP att de är överens och tar över styret i kommunen.

Sedan valet har de fyra allianspartierna och Miljöpartiet samarbetat i opposition. Kvar står alltså tre allianspartier som aldrig fick frågan om att vara med. Och Anders Agnemar menar att Moderaterna och miljöpartiet nu missar en chans att dra Vadstenapolitiken åt höger.

– Jag är övertygad om att de här tre partierna också hade varit med så hade det blivit ett ännu bättre resultat av politiken i Vadstena, säger Agnemar.

Moderaten Arne Sjöberg å sin sida menar att det samarbete som fanns mellan oppositionspartierna bara gällde just oppositionsarbete och att ta med fler partier hade blivit för tungrott.

– Vi hade diskussioner om detta och Socialdemokraterna tyckte att vi ska ha en så effektiv organisation som möjligt det dryga år som är fram till valet nästa år, säger Arne Sjöberg (M).

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sverigesradio.se
011-4954218

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".