Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Socialdemokraten kommunalrådet Mikael Sanfridson i Linköping
Socialdemokraten Mikael Sanfridson kommunalråd i Linköping Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Linköping

Linköpingsmodellen aktuell igen - ökad valfrihet för äldre

1:54 min

Den så kallade Linköpingmodellen inom äldreomsorgen kan komma att återinföras i Linköping. Arbetssättet avslutades efter kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO men regeringen har lyssnat på oss säger kommunalrådet Mikael Sanfridson (S).

Hör Eva Lindh, socialdemokrat och riksdagsledamot från Linköping kommentera beskedet i en intervju längre ned i artikeln.

– Vi är jätteglada för att regeringen har hörsammat oss. Det har varit viktigt för oss att kunna förklara hur bra den här modellen är för de äldre, säger Mikael Sanfridson (S) till P4 Östergötland,

Den så kallade Linköpingsmodellen tillämpades inom äldreomsorgen i Linköping under flera år. Istället för att en biståndshandläggare tog beslut om vissa insatser inom hemtjänsten kunde brukaren själv vända sig till en godkänd utförare och göra en ansökan om hjälp i hemmet, vilket Mikael Sanfridson menar både förkortade handläggningen och ökade valfriheten för de äldre.

Men inspektionen för vård och omsorg menade bland annat att metoden inte är rättsäker. Beslut som ska fattas av en myndighet lämnas i den här modellen över till en privat uförare vilket strider mot lagen, något som även Kammarrätten slog fast i en dom 2015. För ett år sen gick därför kommunen tillbaka till att göra en individuell biståndsbedömning i varje enskilt ärende.

– Då slog vi igen Linköpingsmodellen men har fortsatt med att förklara fördelarna och hur vi har jobbat, säger Mikael Sanfridson.

Regeringen har nu i en utredning presenterat hur beslut om viss omsorg och service till äldre ska kunna fattas på ett enklare sätt. Där har Linköpingsmodellen nämnts som ett exempel. I förslaget som är ute på remiss föreslås en regeländring till nästa sommar. Det inte har fattats något beslut ännu men Mikael Sanfridson ser utredningen förslag som grönt ljus för att Linköpingsmodellen ska kunna börja användas i kommunen igen.

– Remissen är så tydlig, jag har svårt att se att det finns någon kommun som har invändningar till det här, säger Mikael Sanfridson till Sveriges Radio.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".