Videorum med skärmar och mikrofon, på vårdcentralen i Söderköping.
1 av 2
Videorum med skärmar och mikrofon på vårdcentralen i Söderköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Verksamhetschef Petra Bernin och vd Sakarias Mårdh på Söderköpings vårdcentral.
2 av 2
Verksamhetschef Petra Bernin och vd Sakarias Mårdh. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Söderköping

Östgötar gillar videovård

1:58 min

Att ringa videosamtal till läkare har blivit allt mer populär bland östgötarna. Men det kostar för regionen och nu ska kostnaden ner. Petra Bernin jobbar på vårdcentralen i Söderköping där läkare har videomöten med patienter.

– Två skärmar och en högtalare. Vissa dagar sitter någon här. Andra dagar sitter de hemma eller på kontoret i Norrköping, säger Petra Bernin, som är verksamhetschef på vårdcentralen i Söderköping.

I år har kostnaden för videosamtal med läkare mer än fördubblats i Region Östergötland jämfört med förra året. Patienterna som ringer upp från Östergötland betalar samma pris per samtal som för ett besök på vårdcentralen - 200 kronor.

Det är inte snuvor man ringer för

Men regionen däremot betalar drygt 1 200 kronor per samtal till den aktör som har hand om tjänsten, och aktörerna sitter på olika håll i landet. Hittills i år är kostnaden uppe i drygt två miljoner kronor för Region Östergötland.

Sakarias Mårdh är vd på företaget A&O i vården AB som driver vårdcentralen i Söderköping och han kommenterar kostnadsökningen.

– Det är en ganska liten del procentuellt sett som går till digital vård. Ser man till alternativkostnaden att man inte fått vård och att man behövt ta in stafettläkare som är väldigt dyra så är det inte en så stor kostnad för landstinget som helhet.

Han tycker inte att tjänsten utnyttjas fel av patienterna.

– Det är inte snuvor man ringer för utan man ringer för relevanta åkommor som behöver ett läkarbesök.

Digitala läkarkontakter poppade upp som nytt fenomen i Sverige förra sommaren.

Först betalade regioner och landsting läkarföretagen lika mycket som för ett fysiskt möte på en vårdcentral - drygt 2 000 kronor per samtal. Senare halverades priset.

Och under våren kom riktlinjer från Sveriges kommuner och landsting SKL om att priset bör vara 650 kronor istället. Och från 1 juli så kommer ersättningen till läkarföretagen att sänkas generellt till den nivån. 

– Det vi sett till att fixa nu är att vi ger rimligare ersättning för ett videobesök kontra ett fysiskt besök, säger Christoffer Bernsköld (S), hälso- och sjukvårdsregionråd.

– Sedan tycker jag det är viktigt att man känner sig trygg med att det blir bra kvalitet och att man får hjälp på det sättet som man ska kunna förvänta sig som patient i svensk hälso- och sjukvård, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".