Psykologen Oskar Foldev.
Psykologen Oskar Foldev. Foto: Peter Kristensson/Sveriges Radio
Östergötland

Så mycket skärmtid är optimal för barnen

1:00 min

På sommarlovet är många barn ensamma hemma och det blir mer tid framför skärmarna. En del föräldrar oroas över att det blir för mycket. Vi pratar med psykologen Oskar Foldevi som specialiserat sig på digitala livsstilar och spelvanor.

Hör hela intervjun med Oskar Foldevi längst ned i artikeln.

– En studie i England visar att det finns en optimal tid för barn framför skärmen. Den är 1 timme och 40 minuter för spelmängd och 4 timmar och 17 minuter för allmän datortid. De som satt mindre än så mådde faktiskt sämre, så det verkar som det finns positiva effekter också med att sitta vid datorn, förklarar Oskar.

Men hur påverkas barnen av för mycket tid framför skärmen?

– Det vanligaste problemet är sömnbrist och då blir också skolan tråkigare och svårare. Det andra är att det leder till för lite fysiskt aktivitet. Kan man upprätta sömn, skola och fysisk aktivitet kan man sitta ganska mycket vid skärmar utan stora konsekvenser, säger Oskar. 

Och hur kan man som föräldrar reglera sina barns skärmtid?

– Det första är att bygga förtroende och skapa regler tillsammans. Välj dina strider och peta inte i allt som gäller skärmar. Många lägger också in platser i hemmet eller vissa timmar där man inte har skärmar, just för att ha mer tid tillsammans, avslutar Oskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".