Norrköping

Arrangörerna bakom Bråvalla: Därför ställer vi in

1:16 min

I lördags kom beskedet att Bråvallafestivalen ställs in nästa år på grund av anmälningarna om sexuella övergrepp på årets festival. Arrangören FKP Scorpio satsar på att Bråvalla kommer tillbaka 2019.

Hela intervjun med Niklas Westergren och en intervju med Norrköpings kommuns Sandra Wall finns längst ner i artikeln

Det blir ingen Bråvallafestival 2018. Enligt arrangören väljer man att ställa in nästa års festival på grund av anmälningarna om sexuella övergrepp under årets arrangemang. 

Niklas Westergren, marknadschef på FKP Scorpio, säger att arrangörerna nu vill andas ut och få tid att fundera på hur Bråvalla ska se ut framöver.

– Vi känner inte att det här är roligt längre, vi orkar inte arrangera en festival som är så förknippad med sexualbrott. Vi kommer ta en paus 2018 och sen kommer Bråvalla att komma tillbaka i någon form.

Det här är ett samhällsproblem, inte ett festivalproblem.

Beslutet att ställa in nästa års festival har funnits i bakhuvudet redan tidigare, berättar Niklas Westergren. Det var därför beslutet togs så pass hastigt.

–  Om vi får önska vill vi att våra politiker tar tag i problemet, det är politikerna som ska se till att det finns resurser och som kan utbilda våra invånare i vad som är okej och inte okej. Sen är det polisens sak att ta hand om brotten. Det här är ett samhällsproblem, inte ett festivalproblem.

Samtidigt har det spekulerats i om ekonomiska problem och ett minskat antal besökare kan ligga bakom beslutet att ta en paus.

– Vi har också sett att folk tror att detta skulle vara ett svepskäl, att det skulle handla om ekonomi. Men vi har aldrig dolt några resultat. Bråvallafestivalen har överlag gått med vinst, det är fortfarande försöket att rädda Hultsfredsfestivalen som ger röda siffror i vårt bokslut. 

Niklas Westergren tycker att det är positivt att fler anmäler sexualbrott och att frågan belys men poängterar också inte bara är på festivaler som det sker sexualbrott.

FKP Scorpio fortsätter att arrangera festivaler och konserter i Sverige. Norrköpingsfestivalen Where's the Music som hålls under vinterhalvåret påverkas inte. Enligt Niklas Westergren kommer Bråvalla tillbaka 2019. 

– Vi vill arrangera en festival som upplevs säker och trygg och det gör inte Bråvalla just nu, därför pausar vi.