Foto: Maja Suslin/TT
Foto: Maja Suslin/TT
Mjölby

Sociala kontrakt ökar – Mjölby går mot strömmen

1:55 min

Sociala kontrakt där kommunen går in som mellanhand ökar över hela Östergötland. Men i Mjölby kommun har de minskat kraftigt.

Över hela Östergötaland har det flesta sociala hyreskontrakten ökat, där kommunen går in som mellanhand och hyr åt personer som inte kan hyra själv.

Den kommun som skiljer sig är Mjölby. Där har det skett en minskning av de sociala hyreskontraket. Med en jämförelse med förra året så har antalet gått från 40 till 10 kontrakt, det visar en undersökning som tidningen Hem och hyra har gjort.

– För det första är vi lite förbluffade över siffran och osäker på vad är det vi har rapporterat jämfört med andra kommuner. En sak vi har reagerat på är att många kommuner räknar in nyanlända, det gör inte vi i Mjölby, säger Anders Granquist verksamhetschef för omsorg och socialförvaltningen i Mjölby kommun.

De nyanlända är den grupp som gjort att kontrakten ökat mycket i Norrköping. Många kommuner räknar anorlund vilket gör att satistiken kan skilja sig åt.

Anders Granquist säger att de inte alltid behöver dela ut ett socialt hyreskontrakt utan löser en bostad på annat sätt.

– Vi har ett väldigt bra sammarbete med både de kommunala bostadsbolagen och de privata fastighetägarna. Vilket kan ha gjort att de har minskat, säger Anders Granquist verksamhetschef för omsorg och socialförvaltningen i Mjölby kommun.

Mjölby kommun kommer att kolla närmare på varför de sociala hyreskontrakten har minskat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".