Melissa Vestin och Camilla Öst i Varamobadet.
Melissa Vestin och Camilla Öst i Varamobadet. Foto: Caroline Nilsson/Sveriges Radio
Motala

Sex EU-bad i Östergötland

2:15 min

Totalt finns det sex EU-bad i Östergötland och flest hittar man i Vadstena. En finns i Motala.

För den som vill åka och bada vid ett EU-bad så är det Vättern man ska åka till. Där finns samtliga av Östergötland EU-bad. Vadstena har fem och Motala ett.

För att bli ett EU-bad så krävs det att besöksantalet överstiger 200 personer per dag. Varamobadet som ligger i Motala kan ha över 1000 gäster en solig dag. Förutom antalet besökare så är det lite högre krav om man ska få kalla det för ett EU-bad.

– Det ska tas vattenprover regelbundet enligt en särskild kontrollplan. Det kravet finns inte på de övriga baden som vi ansvarar för. Sen finns det även andra skötselrutiner runt badplatsen, säger Thomas Martinsson, anläggningschef på Motala kommun.

Det är fint i vattnet, först är det ljusblått sen mörkblått och en massa vågor

De har varit problem med nedskräpning på Varamostranden, då  många av besökarna inte plockar upp efter sig. Men efter två års arbete med kommunanställda städare har det blivit bättre. Även en ideell organisation har valt att engagera sig.

– Det finns en Facebookgrupp som har startat i Motala som handlar om att inte skräpa ner i Varamon.

Vi träffade barnet Melissa Vestin är en av dem som har valt att bada i Varamobadet:

– Det är fint i vattnet, först är det ljusblått sen mörkblått och en massa vågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista