Skylten som campingägarna satt upp vid Pinnarpsbadet.
Skylten som campingägarna satt upp vid Pinnarpsbadet. Foto: Sveriges Radio
Kinda

Badgäster motas bort från Pinnarpsbadet

0:27 min

Striden kring Pinnarpsbadet vid sjön Övre Föllingen i Kisa fortsätter. Trots att länsstyrelsen i sommar slog fast att allmänheten ska ha tillträde till badet fortsätter badgäster att avvisas och hotas av campingägarna.

Lyssna på intervjun med badgästen Michael Hafn längst ner i artikeln

Den långdragna tvisten handlar om att ägarna till campingen vid Pinnarpsbadet inte vill låta allmänheten vistas vid badet om de inte betalar inträde. I sommar fastslog länsstyrelsen i Östergötland att ägarna inte har rätt att neka tillträde till Pinnarpsbadet, ett beslut som campingägarna har överklagat.

Privatpersonen Michael Hafn har besökt badet i sommar och vittnar om att badgäster fortfarande blir avhysta. 

– De stoppar oss vid ingången och kräver betalt, säger att det är privat mark och att man kan bli polisanmäld. Det är tråkigt att inte barn och andra kan vara där och bada sen många år tillbaka, fastän det är allemansrätt som gäller, säger Michael Hafn.

P4 Östergötland har varit i kontakt med campingägarna som har avböjt att medverka i radion, istället hänvisar de till sin jurist Eva-Marie Lindhe. Hon uttalar sig i ett mejl till P4 Östergötland "Om beslut är överklagat kan beslutet inte vinna laga kraft förrän beslutet prövats av nästa instans, i detta fall Förvaltningsrätten".

Chefsjurist Åsa Åslund på länsstyrelsen i Östergötlands är av en annan uppfattning. 

– Enligt länsstyrelsens bedömning så är ju stranden och stigen ner till stranden tillgängliga enligt allemansrättens regler.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".