Robert Kunkel, från RFSL i Norrköping
Robert Kunkel, från RFSL i Norrköping Foto: Emma Lundborg/Sveriges Radio

"Pridefestivalen kommer alltid behövas"

0:29 min

I dag inleds Stockholm Pride, Nordens största Pridefestival. En vecka för att synliggöra HBTQ-frågor. Robert Kunkel, från RFSL i Norrköping, hyllar festivalen.

Lyssna på hela intervjun med Robert Kunkel längst ner i artikeln

Pridefestivalen i Stockholm har arrangerats varje år sedan starten 1998. Syftet är att synliggöra hbtq-frågor och skapa en frizon för homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner. Robert Kunkel arbetar på RFSL i Norrköping och säger att Pride fortfarande behövs 2017.

– En del undrar varför vi ska ha festivalen nu när vi kommit så långt, men Pride kommer alltid att behövas överallt, i alla länder. 

Varför behövs ni?

– Vi ska visa att vi inte viker oss för dessa homofobier som fortfarande finns överallt. Vissa av oss möter det varje dag, vissa inte. En del blir misshandlade och så vidare. Det är den delen som vi vill ha bort från samhället och Pride bidrar med en jättestor grej där.

Robert Kunkel tror att många kändisar har haft stor betydelse när det gäller att få hbtq-personer att "kliva ut ur garderoben" och våga stå för den som de är. 

– Vi kan tacka till exempel Jonas Gardell, han är en förbebild, Christer Lindarw är en annan. De har stöttat och sett till så att vi inte viker oss för det onda. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".