Det råder bostadsbrist i Ödeshög.
Det råder bostadsbrist i Ödeshög. Foto: Sofie Axelsson/Sveriges Radio
Ödeshög

Bostadsbrist i Ödeshög: Nästan inga lediga hyresrätter

1:20 min

Ödeshög är en av landets många småkommuner som nu lider av bostadsbrist. Hans Nyberg har mäklat fastigheter i Ödeshög i mer än 25 år men aldrig upplevt en sådan brist som under senare år.

Nästan inga lediga hyresrätter, en kommunal bostadskö med cirka 150 personer, sällan någon bostadsrätt till salu och villor som säljs omgående. Så ser bostadssituationen i Ödeshög ut i dag.

– Det finns många äldre människor som sitter på villor och som gärna skulle vilja ha ett annat boende i form av en hyresrätt eller en servicelägenhet, säger Hans Nyberg, fastighetsmäklare i Ödeshög. 

Enligt Boverkets prognos kommer bristen på bostäder i själva centralorten att hålla i sig fem år framåt, även om nybyggen är på gång vad det gäller bostadsrätter och lägenheter för äldre. 

Hans Nyberg säger att de höga prisnivåerna i Linköping och Jönköping också gör att fler tittar på bostäder i de mindre orterna på pendlingsavstånd, såsom Ödeshög. Han menar att det är viktigt att kommunen i sitt nybyggande även satsar på mer exklusiva villor för att locka till sig de som kommer från andra städer.

– Utsikt mot Vättern eller andra småsjöar där man inte har en granne precis intill utan man har friheten och utsikten omkring sig. Bra pendlingsavstånd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".