Norrköping

Hårdare krav för assistans: Jag kan inte vara utan hjälp

1:47 min

Försäkringskassans bedömningar för assistansersättning har hårdnat.

 53-åriga Soledad Ericsson från Norrköping har en medfödd CP-skada och är rullstolsburen. Hon är en av dem som nu riskerar att mista rätten till personlig assistans.

– Jag har fått hjälp hela tiden så jag förstår inte vad som gör att det går snett, för jag kan inte va utan hjälp, säger Soledad Eriksson.

Jennie Iderman som är Soledads assistens sedan fyra år har hjälpt till med det mesta. Allt från hygien och hushållsarbete till att lämna lägenheten. 

Tidigare hade Soledad rätt till 22 timmars personlig assistans i veckan för grundläggande behov. Men efter en ny bedömning av Försäkringskassan behöver hon bara hjälp 8,5 timmar i veckan.

– Hon behöver ju snarare mer hjälp, hon har inte blivit bättre, säger Jennie Iderman och fortsätter:

– Hon skulle ju bli innesittandes till största delen om inte vi kan hjälpa henne.

Soledad är inte ensam om att få en hårdare bedömning. Försäkringskassan har efter flera domar i Högsta förvaltningsdomstolen skärpt kraven för att få personlig assistans. Enligt Monica Svanholm på försäkringskassan är det domarna som ligger till grund för den bedömning man gör.

– Det har varit ett antal domar som har gjort att det har blivit mer restriktivt och det är ju vi tvungna att följa, säger hon.

Anses man inte ha behov av hjälp minst 20 timmar i veckan har man inte längre rätt till statlig assistans utan kommunen står för kostnaden.

Men ett byte av huvudman och minskad assistansrätt får stora konsekvenser för den enskilde. Det menar organisationen Funktionsrätt Sveriges ordförande Lars Ohly.

– Vi har många exempel på både medlemmar och andra som nu känner att de inte längre kan leva det liv som de vill. Då kommer man inte kunna gå ut, man kommer inte kunna gå på evenemang, man kommer inte kunna träffa familj och vänner.

– Man kommer inte kunna bestämma själv, och det var ju just det som var lagens mening, säger Lars Ohly.