Östergötland

Kontroller har minskat tjuvfiske av kräftor

1:43 min

I Vättern är det många som tjuvfiskar kräftor, främst i Motala och Vadstena. Även i Ljungsjön utanför Ljungsbro har man tidigare haft stora problem med det. Men sedan två år tillbaka har fisketillsynsmän kontrollerat sjön och det har gett resultat.

Fisketillsynsmannen Claes Wadsten berättar att de förra året tog 10 till 20 burar varje dag som tjuvfiskare hade lämnat, och hittills i år har de bara hittat ett fåtal burar totalt.

– Här märker vi i alla fall en förändring. Vi har inte tagit några tjuvfiskare från midsommar till nu. Och förra året var det fullt med tjuvfiskare här.

Fisketillsynsmän tar tjuvfiskares utrustning och gör en polisanmälan. Straffet är dagsböter och dessutom kan man bli av med sin utrustning, till exempel en båt. Enligt Claes Wadsten behöver man inte vara orolig att beståndet ska påverkas av tjuvfisket, det finns tillräckligt med kräftor. Tillsynen handlar om att skapa en tryggare miljö.

– Folk tycker att det är olustigt att vara här, och så ska det inte vara, menar Claes Wadsten.

Efter ett tag på plats vid Ljungsjön upptäcker vi två personer i en båt som fiskar kräftor.

– De fick så jävla bråttom när de såg oss, säger Claes Wadsten till sin kollega.

Det visade sig vara falskt alarm den här gången – personerna hade tillstånd att fiska kräftor.

Tjuvfiskarna stjäl både andras utrustning och kräftor och säljer sedan vidare kräftorna. Michael Bergström, fisketillsynsman på länstyrelsen i Jönköping, berättar att den olagliga handeln beräknas omsätta miljonbelopp. Men det finns saker att göra för att minska svarthandeln.

– En sak som utan tvekan är effektiv är att vi konsumenter inte låter oss luras in i Blocketannonser och tidningsannonser och köper kräftor som ligger några kronor under yrkesfiskade kräftor som givetvis är dyrare då de ska leva på det. Jag skulle vilja se att skattemyndigheten tittade mer på de som köper kräftor i gränder och parkeringar utmed Vättern, och kontrollerar om de köper mot kvitto, säger Michael Bergström.