Norrköping

Mansdominans på knivmässa: Min dröm är att vi ska ha hälften kvinnor

0:31 min

Just nu pågår Kniv-expo och kniv-SM i Mässhallarna i Norrköping för första gången. Hantverket utförs främst av män, men arrangörerna hoppas att det ska bli ändring på det.

Hör hela inslaget från Knivmässan längst ner i artikeln.

Knivmakeri är idag ett mansdominerat hantverk men Kent Karlsson, ordförande i Knivmakarna Öst som arrangerar knivmässan tillsammans med Daniel Widlund, hoppas att fler kvinnor ska hitta dit.

– Abolut, min erfarenhet av kvinnor som jag mött ute i Europa är att de är väldigt skickliga på design, idéer och utveckling - tillskillnad från oss män, så vi vill gärna ha många kvinnor. Vi har tre kvinnliga medlemmar idag, säger han.

Kniv-expo pågår mellan den 2-5 augusti och knivmakare från hela landet är på plats för att visa upp sitt hantverk. En mässa för knivmakare har tidigare ägt rum i Luddvika men förra året, som också var mässans 29-år, såg Luddvika knivmässan för sista gången.

– För att inte släppa det här med knivmakeri och mässor helt och hållet så valde jag att starta en ny mäss här nere i Norrköping och det här ska vara återkommande varje år, säger Daniel Widlund.

Under lördagen presenteras även vinnarna av kniv-SM, där ett 90-tal knivar bedömts utav en jury som består av fem personer. En av dem är Kent Karlsson som berättar vad man tittar på när poängen delas ut.

– Dels vilken formgivning man har, helhetsintryck, val av material och skickligt hantverk, säger han.

Bengt Eriksen från Valdemarsvik är en av de som både ställer ut och är med i kniv-SM. För honom är knivmakeri en hobby.

– Det jag gör hamnar i Vitrinskåp, säger han.