Björnattacken

Djurskötare död i björnattack i Orsa

1:38 min

Den djurskötare som attackerades av en björn i Orsa Rovdjurspark har avlidit av skadorna, enligt räddningstjänsten i Dalarna.

Björnen ska ha tagit sig in till det hägn där djurskötaren befann sig. Hägnet skulle vid tillfället vara tomt på djur. Hur björnen har tagit sig in är oklart.

– Det har varit en tung dag. Jag tänker mycket på min kollega och hans familj. När vi har sansat oss får vi rannsaka varför den här situationen uppkom, sade Sven Brunberg, anläggningschef vid Orsa rovdjurspark på en presskonferens i parken på fredagseftermiddagen.

Attacken blev känd för resten av personalen genom ett oklart anrop på kommunikationsradion. Björnen sköts sedan av en annan djurvårdare som kommit till platsen, enligt Sven Brunberg.

Parken håller stängt resten av fredagen men beräknas öppna igen på lördagen.

Polisen utreder händelsen som arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

– Vid halv elva fick vi samtal från SOS om en arbetsplatsolycka där en anställd vid parken blev attackerad av en björn som grävt sig in i hägnet, tror vi, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt.

Anders Blomquist, vd för Grönklittsgruppen som driver parken, säger att händelsen inträffade under en aktivitet där gäster får följa med in i ett tomt hägn för att bland annat förbereda matning av djuren.

– Sedan lämnar man hägnet och björnarna kan komma in. Men på något sätt har den här björnen tagit sig in tidigare, säger Blomquist.

Den familj som befann sig i hägnet samtidigt som djurskötaren kunde ta sig ut och är oskadda.

Djurskötaren var efter händelsen vid medvetande och fördes med helikopter till sjukhus, där han senare avled.