Polisuniformer.
Samarbetet över länens gränser har förbättras sedan omorganisationen. Foto: Arkivbild, JESSICA GOW/TT
Östergötland

Bättre samarbete inom polisen

1:36 min

Sedan polisens omorganisation har polisen blivit effektivare på att samarbeta över länens gränser för att få fast kringresande ligor.

Sedan polisens omorganisation för två år sedan har en ny verksamhet inrättats, så kallad brottssamordning.

Det innebär att polisen från alla sju regioner samarbetar med varandra för att kartlägga vart det begås brott och om dessa kan kopplas till kriminella ligor som reser runt i landet. Det handlar framförallt om brott mot äldre, inbrott i villor och stulna bildelar.

– Ja, definitivt. Det här är något som fungerar bra nu. Det som tidigare var ett enskilt brott som vi kanske inte la någon kraft vid att utreda är nu en del av en samlad bild, vilket gör att vi nu lägger kraft på det

Brottssamordningen är enligt Mattias Sigfridsson den främsta anledningen till att polisen den senaste tiden bland annat lyckades hitta en container fullastad med stöldgods och stulna bilar som var på väg ut ur landet. I och med att polisen regelbundet pratar med vandra så blir det lättare att se trender i olika brott, trots att de sker i olika delar av landet. 

Polisens organisation har varit omdiskuterad, bland annat för att få brott klaras upp. Enligt statistik från Brottsförebyggande Rådet förblir till exempel 96% av alla villainbrott i landet olösta. 

Men detta har en naturlig förklaring menar Peter Ankarstrand, chef för brottssamordningen i Region Öst, som säger att verksamheten hållit på för kort tid för att det ska synas i statistiken. 

Något som Göran Landvall, Kommissarie på Nationella Operativa Avdelningen (NOA), håller med om. 

– Det här är en av dom få verksamheter som fungerar bättre idag. Men mitten av 2017 är för tidigt för att kunna se resultat. Förhoppningsvis kommer vi kunna se förändringar till årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".