Björnattacken

Björnen grävde hål under stängslet

2:04 min

Den björn som attackerade en djurskötare på Orsa Rovdjurspark i går tog sig in genom en grävd grop, det visar den tekniska undersökningen.

– I den tekniska undersökningen har man kunnat konstatera att det finns en grop vid hägnet och att den är grävd. Vi förmodar att det är den vägen björnen har tagit sig in till djurskötaren och de besökande turisterna, säger åklagaren och förundersökningsledaren Maria Johansson.

I går avled en 18-årig djurskötare efter en björnattack i Orsa Rovdjurspark. Björnen tog sig in i ett inhägnat område och en barnfamilj blev på nära håll vittnen till händelsen. 

En teknisk undersökning har genomförts av polisen under lördagen och fredagen.

Enligt polisen kan björnen ha grävt sig in, och åklagaren Maria Johansson bekräftar också att björnen inte fanns inne i hägnet när sällskapet kom dit.

– Den har tagit sig in efteråt, säger hon.

Björnen har tagits till Statens veterinärmedicinska anstalt för att obduceras nästa vecka.

– Man tittar på om det finns någon skadebild, om det finns något som kan ha påverkat björnen att agera i den här riktningen. Det kan vara av intresse om björnen har en sjukdom, säger Maria Johansson.

Under utredningen kommer aktiviteten, som kallas "camp care" och där besökare får prova hur det är att jobba som djurvårdare, att vara stoppad. Maria Johansson kommer också granska om den typen av närkontaktsmöten med rovdjur på parken ska tillåtas i framtiden.

– Förundersökningen kommer bedrivas på bred front där vi får utreda de här förhållandena i parken vad gäller just hanteringen av djur när man har besökare med sig.