Johan bengtsson är grundare av Omberg runt, ett nytt 28 kilometerslopp med premiär på lördag.
Johan bengtsson är grundare av Omberg runt, ett nytt 28 kilometerslopp med premiär på lördag. Foto: Jimmy calmerberg/ Sveriges Radio

Han har startat Ombergs nya tuffa löpartävling

1:00 min

Sugen på en riktig löputmaning? På lördag har det 28 kilometer långa loppet Omberg runt premiär.

Det 28 kilometer långa loppet följer i stora delar Östgötaleden och är ett tufft terränglopp för erfarna löpare.

Johan Bengtsson har tagit initiativ till loppet tillsammans med familj och vänner och idén föddes ur hans egen kärlek till att springa på det vackra berget.

– Jag springer mycket på Omberg och det är väldigt vackert där så jag kände att det vore kul att arrangera ett lopp så att fler får se det. Det är väldigt omväxlande natur, det är mycket backar som jag tycker är härligt att springa i. Det är härligt att se Vättern på ena sida och Östgötaslätten på andra, säger Johan Bengtsson.

Men Omberg runt är långt ifrån ett lopp för alla. Banan är backig och går delvis på stigar, och de 28 kilometrarna har bara en vätskekontroll.

– Det blir en nischad grupp löpare som vi vänder oss till. Det är också lite grann för att trots allt hålla nere antalet lite, så att det inte blir ett sånt där millopp där man ska utmana den här farbrorn som inte sprungit på 30 år. Det är nog den mer erfarne löparen som springer det här loppet tror vi, säger Johan Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".