De ska lyfta tjejers teknikintresse

1:02 min

För få tjejer kommer till Visualiseringscenter i Norrköping. I våras anordnade man därför workshops där unga tjejer fick uppfinna lösningar på sina vardagsproblem.

Visualiseringscenter i Norrköping har haft problem med att för få unga tjejer kommer till dem. I våras sökte man därför pengar från den statliga innovationsmyndigheten Vinnova, och under våren har man hållit i workshops för unga tjejer för att få upp deras intresse för teknik.

– Vi bjöd in två olika fotbollslag med unga tjejer och en cirkusförening. De fick komma på olika problem de hade i sin vardag och sen olika lösningar på dem. Så istället för att utgå från tekniken så utgick vi från dem. Det tror jag är en viktig grej. Man utgår ofta från befintlig teknik som har uppfunnits av män för män, säger Isabelle Strömstedt från Visualiseringscenter.

Under workshopen spånade tjejerna bland annat fram idéer till en självkörande buss som skulle kunna hämta upp dem från deras matcher och en självtorkande väska för att torka blöta handdukar och träningsläder efter träning.

Dessa två förslag har nu gått vidare till en större tävling där alla städer där det hållits workshops fått skicka in bidrag.

I november avgörs det vilken av idéerna som är den mest innovativa vid en ceremoni i Stockholm.