Johan Pettersson
1 av 3
Johan Pettersson sätter upp "Mordet vid Stjärnesand" på Folkets park i Boxholm. Foto: Hedvig Solvik/ Sveriges Radio
Mordet vid Stjärnesand
2 av 3
Mordet vid Stjärnesand Foto: Hedvig Solvik/ sveriges radio
Mordet vid Stjärnesand
3 av 3
Mordet vid Stjärnesand Foto: Hedvig Solvik/ sveriges radio

200-årig mordhistoria blir musikal

1:20 min

En försmådd piga, en kärleksrival och ett två hundra år gammalt mord. På fredag har musikalen "Mordet vid Stjärnesand" som bygger på en verklig historia premiär på Folkets park i Boxholm.

Från början är "Mordet vid Stjärnesand" en bok av Boxholmsförfattaren Johan Birath men på fredag tar den dramatiska historien steget upp på en scen.

– Vi kan återge den här berättelsen som är nästan 200 år gammal med visa exakta fakta, det tycker jag är spännande och roligt, säger Johan Pettersson som sätter upp föreställningen.

Historien som utspelar sig i början av 1800-talet handlar om en kärlekshistoria som slutar med mord.

 En sommar träffar pigan Katarina Anders och inleder en romans. För Katarina handlar det om livslång kärlek men Anders ser det mest som en sommarflört.

På hösten arbetar de på olika ställen och Johan träffar en annan piga. Men Katarina är redan gravid, och nu börjar ett dramatiskt svartsjukedrama som slutar med ont bråd död.

Både boken och musikalen bygger till stor del på vad som verkligen hände. Något behov av att krydda den redan dramatiska historien fanns inte.

– Det var en berättelse som innehöll så många lager och så mycket ändå. Den innehåller kärlek, intriger och det här med att hålla sitt löfte och behålla sin heder. Tron var mycket, mycket starkare hos fler på den tiden än den är nu och spelar stor roll för händelserna, säger Johan Pettersson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".