Östergötland

Kustbevakningen varnar: Båtmotortjuvar rekar i östgötska skärgården

1:02 min

Kustbevakningen i Västervik, som patrullerar längs den östgötska kusten, har fått signaler om att personer fotar båtmotorer och rekar inför stölder. Nu uppmanas boende och turister att vara extra vaksamma.

Per-Åke Eriksson är stationsbefäl på kustbevakningen i Västervik, som arbetar längs den östgötska kuststräckan. Han berättar att kustbevakningen nyligen fått in uppgifter om att personer rör sig vid mariner och runt bryggor för att kartlägger båtar och motorer. 

 – Det är människor som kommer och rekar inför båtmotorstölder. Det här är ett stort problem vi har i den östgötska skärgården, och det är ständigt återkommande. Jag skulle vilja uppmana alla att vara lite extra vaksamma. 

Kustbevakningen bistår polisen i arbetet med att förhindra båtstölder. Varningen gäller inte bara Östergötland, utan även Sörmland och Kalmar.

– Det är bra att meddela polisen omgående om man ser något som är misstänksamt, till exempel när folk rör sig vid bryggor på konstiga tider på dygnet eller beter sig konstigt.