Linköping

Polisens åldergräns kan missa dubbelmördaren

1:47 min

Dubbelmördaren i Linköping 2004 kan ha sett betydligt yngre eller äldre ut än han var. Därför borde polisen fundera på att ompröva sin åldersgräns för vilka man topsar i första hand i utredningen, anser tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

Idag är spannet för dem man topsar på bred front personer som var mellan 15 och 30 år när dubbelmordet skedde.

– Det kan finnas skäl till att man noga överväger om den tidsgränsdragning som man har gjort, om den kan visa sig vara felaktig.

– Det kan ju finnas den möjligheten att man faktiskt har haft med någon att göra som sett ut att vara i en annan ålderskategori än den faktiska, säger Sven-Erik Alhem.

Dubbelmordet i oktober 2004 i Linköping skedde vid åttatiden en vardagsmorgon på en gata med mycket folk i rörelse i centrala Linköping.

En 8-årig pojke och en 56-årig kvinna knivskars plötsligt och till synes helt oprovocerat till döds. Polisen har mördarens dna, bland annat från mordvapnet som återfanns på platsen. Sven-Erik Alhem tycker det är mycket viktigt att mördaren hittas.

– Det är ett fruktansvärt illdåd som har drabbat fullständigt oskyldiga människor.

Hos polisen i Linköping jobbar för närvarande två personer på heltid med dubbelmordsutredningen.

Förundersökningsledare är kriminalkommissarie Jan Staaf. Han berättar att det är uppgifter från ett av mordoffren som är skälet till att man söker en gärningsman som var mellan 15 och 30 år gammal när morden begicks 2004.

– Helt säkra kan vi aldrig vara men vi bygger det här på vittnesuppgifter. Och vårt huvudvittne är just den avlidna medelålders kvinna som innan hon tragiskt avled, hann uttrycka att den här personen finns i åldersspannet ungefär 20 år.

– Hennes uttalande tillsammans med andra vittnesuppgifter på brottsplatsen gjorde att vi fattade beslutet att vi tror att vår gärningsman finns i spektrat 15-30 år, säger Jan Staaf.

Finns det anledning att ompröva åldersspannet?

– Jag tycker inte det. Vi har väldigt mycket uppslag fortfarande att bearbeta i det här åldersspannet 15-30 år. Men vi har fortfarande ögonen öppna på de här personerna som finns utanför åldersspannet och som av en eller annan orsak fortfarande är intressanta, säger Jan Staaf.