Norrköping

Elian från Syrien: Språket är nyckeln till ett nytt land

1:47 min

Elian Ghanem från Syrien tvingades fly kriget och hamnade i Norrköping. I väntan på att få delta i SFI-undervisningen lärde han sig svenska själv genom bland annat Sveriges Radios sajt Radio Sweden med lättare svenska.

Lyssna på hela intervjun med Elian Ghanem längst ner i artikeln

Norrköpingsbon Elian Ghanem lämnade sitt hemland Syrien för att försöka ta sig till Europa. När han till slut nådde Sverige kunde han inte ett ord svenska. 

– Det är ett nytt land, en ny kultur och det är inte lätt att skapa sig ett helt nytt liv när man är 34 år. Jag tänkte att jag ska lära mig svenska eftersom jag tänkte att det är nyckeln till ett nytt land.

Under det första året i Sverige saknade han svenskt personnummer och kunde därför inte studera på SFI. Självstudier blev istället vägen till att lära sig språket.

Elian Ghanem hårdpluggade ord och uttal. Sen fortsatte han att studera på olika språkcaféer och hittade även Sveriges Radios sajt Radio Sweden med nyheter på lätt svenska. Där kan man bland annat översätta nyheter samt lyssna på ljudklipp väldigt långsamt, vilket underlättar lärandet menar Elian Ghanem.