Östergötland

Nu köper vi färre plastkassar

1:53 min

Östgötarna köper allt färre plastkassar. Den 1 juni trädde en ny EU-förordning i kraft för att få ner antalet kassar, och den har redan haft effekt.

Butikschef Johan Vanselius på Ica Maxi i Linköping berättar att både antalet plastkassar och papperskassar har minskat.

– Ur miljöaspekt är det förstås bra. Vi vill värna om att vi ska ha ett hållbart samhälle, och om vi kan bidra på det sättet så är det bra.

Antalet plastkassar har minskat med knappt 22 000 sedan den nya lagen infördes jämfört med samma period i fjol, trots att man har haft fler kunder i år. Men Johan Vanselius tycker ändå att det är för lite. För att minska antal plastkassar började Ica Maxi i Linköping nyligen sälja flergångskassar som kan användas minst 25 gånger. Men affären har inga planer på att ta mer betalt för plastkassar.

– Vi har tagit betalt för att det har varit ett incitament för oss att hitta bättre alternativ hela tiden, både för miljön och kunden.

Sedan den 1 juni tvingar en ny EU-förordning butiker att informera sina kunder om kassarnas miljöpåverkan och fördelar med andra alternativ. Och det har fått Norrköpingsbon Marika Lööv att tänka till:

– Jag hade börjat lite, men nu tänker jag mig för ännu mer. Jag har varit och handlat nu och har massor av varor i min tygpåse.

Enligt EU-direktivet ska varje svensk använda max 40 kassar per år innan 2026. Det tror Marika Lööv att hon klarar av.

– För min del skulle det inte vara problem. Men jag tror många får problem med det.

När den nya lagen trädde i kraft började Lindex, Kappahl och H&M ta betalt för påsar i svenska butiker, och även fler kedjor har anslutit sig. Det har gett resultat. På Kappahl avstår över hälften av kunderna en påse och i juni köpte 30 procent av kunderna en påse i Lindex butiker i Östergötland. Eva Jonasson är pressansvarig för Lindex:

– Vi kan konstatera att det är en kraftig minskning. När vi pratar med våra butiker märker de en jätteskillnad, och fler väljer helt enkelt bort påsen när de får frågan i kassan.