IFK Norrköping tränar.
Foto: Sandra Virro/Sveriges Radio
Norrköping

IFK Norrköping tappar hemmapublik

1:27 min

Det kommer färre åskådare till IFK Norrköpings hemmamatcher. Men det här innebär inte lägre biljettintäkter till klubben.

Med rekordmånga årskort sålda inför säsongen blir årets biljettintäkter - publiktapp till trots - de högsta i klubbens historia.

– Inför det här säsongen så slog vi årskortsrekord. Vi sålde över 7000 årskort. Det handlar om att alla med årskort och köpt biljett inte kommer på matcherna och det kan bero på många olika saker, säger IFK Norrköpings publik- och evenemangsansvarige Mårten Jacobsson.

Väder, vind, veckodag och en hel del andra faktorer spelar in för hur många åskådare som kommer till en match. Mårten Jacobsson medger att också lagets framgångar har betydelse för publiktillströmningen.

– Om vi hade lett serien med fem poäng så hade det säkert varit lite mer folk här på matcherna, så är det. Ändå så är det fantastiska publiksiffror vi har.

Publiken år 2015 och 2016 var något utöver det vanliga på Östgötaporten. Förra året låg man på ett hemmasnitt på drygt 10400 åskådare per match. Årets hemmasnitt är hittills 8902 men enligt Mårten Jacobsson är det lång ifrån en katastrofsiffra för klubben.

– Historiskt sett så står den sig riktigt bra. Ett litet tapp i år på antal personer på matcher men det är fortfarande matcher kvar så vi kommer säkert kunna höja snittet lite, säger Mårten Jacobsson och fortsätter:

– Matchen på söndag mot Djurgården väntas 13 000-14 000 komma. Då åker snittet upp med några hundra direkt. Vi har fortfarande förhoppning om att komma upp till förra årets snitt. Även om det blir tufft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".