Norrköping

"Vi vill att fler yngre ska stanna i Norrköping"

1:31 min

Norrköpings kommun vill få fler yngre människor att stanna kvar i staden efter att man har gått färdigt sin utbildning.

Yngre personer mellan 18 och 35 år är viktiga att hålla kvar i staden eftersom det är då många väljer att slå sig ner och skaffa barn. Det är också i den åldern som många startar egna företag. Norrköping har tidigare inte varit särskilt bra på att hålla kvar sina unga.

– Traditionellt så har Norrköping varit en stad som man växte upp i och flyttade ifrån. Men vi kan också se att 2015, hade vi den hösta kvarboendesiffran därför att det finns arbete och det finns universitetsutbildningar i kommunen, säger Kikki Liljeblad, ordförande i stadsplaneringsnämnden.

Kommunen planerar nu att göra en undersökning bland stadens 18-35 åringar för att se vad de tycker om stadskärnan. 

Vad är det då yngre vuxna saknar i Norrköping? 28-åriga Linnéa Swärd tycker att det är tråkigt att fik och andra ställen stänger så pass tidigt i staden. 

– Jag är lite av en kvällsmänniska och när jag vill ut och göra saker och träffa kompisar då börjar saker och ting stänga. Fik och ställen att hänga där man inte behöver dricka, det är sådant som jag saknar. 

23-åriga Adnan Berberovic utbildar sig inom finanssektorn trivs men tror att han kommer behöva flytta på grund av jobb.

– Det är typ den bästa staden som finns tycker jag. Så det är synd att jag måste flytta sen när jag letar jobb. Alternativet är att bo kvar och pendla men det tror jag inte är så lätt.