Linköping

Protestmarsch mot förlossningskrisen

4:09 min

Problemen med förlossningsvården i Sverige har varit ett omdiskuterat ämne den senaste tiden. Överbelastade BB-avdelningar, personalbrist och kvinnor som får åka långt för att föda. Några sådana larm har vi inte hört här i Östergötland även om det råder brist på barnmorskor även här. Nu arrangeras en protestdemonstration i Linköping.

Meldina Daging och Johanna Lindblad är oroliga över utvecklingen inom förlossningsvården i Sverige. För att uppmärksamma ämnet planerar de en protestdemonstration i Linköping den 20 augusti.

 – Det som har fått oss att reagera är att man hör allt fler larm om platsbristen på olika BB-avdelningar runt om i Sverige, att barnmorskor får arbeta alldeles för mycket och med för skrala resurser. Det är en oroande utveckling, för personal, födande kvinnor och de nyfödda bebisarna.

Manifestationen hålls på 18 olika platser runt om i landet. I Linköping sker samlingen vid Konsert & Kongress klockan 12 och avmarsch klockan 13:00.

– Det är fler och fler som valt att engagera sig i den här frågan och det är superviktigt att det kommer upp till ytan, att förlossningsvården blir en prioriterad fråga.