Linköping

De strejkar mot utvisningar till Afghanistan

0:42 min

Just nu sittstrejkar både nyanlända och sympatisörer på Gyllentorget i Linköping för att visa sitt stöd för de sittstrejkande ungdomarna i Stockholm. De kräver stopp för utvisningarna till Afghanistan.

Sittstrejken i Linköping avslutas klockan tre i dag och har då pågått i ett dygn, som mest har runt 80 personer varit på plats. Mostafa Takdoneh från Afghanistan är en av dom som har varit där sedan start.

– Vi sitter här och vill säga till alla att Afghanistan inte är ett säkert land. Och vi tycker att alla ungdomar som kommer till Sverige inte ska utvisas till Afghanistan.

– På natten regnade det så mycket. Men folk sov här på natten och det var jättekul och vi tog hand om varandra, säger Mostafa Takdoneh och tillägger att runt 35-40 personer stannade hela natten.

Mostafa Takdoneh berättar att några var otrevliga mot demonstranterna i går, men polisen avvisade dem snabbt från platsen. Enligt polisen har det varit lugnt vid stödmanifestationen hela dygnet.

Sedan en vecka tillbaka manifesterar Ung i Sverige i Stockholm. Nätverket kräver att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska träffa dem personligen och lova att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Men Mikael Ribbenvik har avböjt att möta demonstranterna.

Arrangörerna i Stockholm har fått tillstånd att hålla allmänna sammankomster som får pågå från morgon till kväll fram till den 23 augusti.