Norrköping

Fyrverkerierna räddade inför Augustifesten

0:31 min

På onsdag inleds Norrköpings årliga stadsfest, Augustifesten, med artistuppträdanden, marknad och andra aktiviteter i centrala stan. Varje år skjuts det fyrverkerier under festivalkvällarna, men i år var det nära att det inte blev några raketer, berättar Maria Olofsson från arrangerande Upplev Norrköping.

Lyssna på hela intervjun om Augustifesten längst ned i artikeln

– Ja det var så illa när vi fick reda på att vår skjutplats på Hamngatan och Kalvhagen skulle byggas om till lekpark och paviljonger. Men vi valde att försöka hitta en plats och har så gjort. Vi kommer att skjuta ifrån Strömsholmen i år, säger Maria.

Vad är annars nytt i år?

– Det stora nya är att vi flyttat upp den stora scenen till Vasaparken, så där kommer det pulsera av musik både ons, tors, fre och lördag, berättar Maria.

Bland de stora artisterna märks bland annat Norrköpings Symfoniorkester, Peter Johansson och Sean Banan, vilka alla spelar i Vasaparken. På Gamla torget kommer fokus att vara på lokala band och artister under namnet Musikhuvudstadsscenen.

– Vi försöker lyfta vår lokala musik, så med hjälp av studieförbunden har vi en scen på torget under fredag och lördag. Det kommer bli ett skönt häng där nere, säger Robin Bohlin. 

För vilka arrangeras Augustifesten?

– Vi tycker om att folk ska kunna få komma ut och ta del av någonting utan att det ska kosta massa pengar. Det är ju stadens fest och vi ser gärna att alla ska ha en plats att vistas på och hämta lite smultron, avslutar Maria.