Katthemmet fia, katt
1 av 3
Katten Lilly väntar på att bli hämtad av sin nya husse och matte. Foto: SR/Caroline Nilsson
Katten Zaba på fiahemmet
2 av 3
Zaba 10år, väntar fortfarande på att någon ska hämta honom. Foto: SR/Caroline Nilsson
Larissa katthemmet fia
3 av 3
Larissa 2år, hoppas att en dag ska någon hämta henne. Foto: SR/Caroline Nilsson
Norrköping

Allt fler katter överges under semestern

1:43 min

Det är fullt upp på katthemmen. Både Fiahemmet och Föreningen 9 liv har tagit emot fler semesterkatter än i fjol. Alltså katter som lämnas hemma när familjen åker på semester i hopp om att de ska klara sig själva.

I år har de varit mer semesterkatter än vanligt. Ordet semesterkatt betyder att katten lämnas kvar när folk åker iväg på semester, med ett hopp om att den ska klara sig själv och vara kvar när man kommer tillbaka från ledigheten.  

Men så fungerar det inte. Vissa letar sig vidare till annat hem för att få mat, andra hittas vilsna vid någon skogsdunge. Om de har tur hamnar de till slut på ett katthem.  

– Det är en katt som kommer in relativt fräsch och har inte gått ute länge. Kommer från någon som anmäler att "ja nu har de gått en katt här några dagar eller veckor, den är så kelig och jag tog in den här så och då gick den på låda och allting", säger Inger Ydrenius, ordförande, Fiahemmet.

De överfyllda kattpensionaten gör det svårt för privatpersoner att hitta någon att passa katten.

– De är krig om att få en plats och får man ingen plats kanske man skaffar sig en kattvakt och kattvakten kanske inte förstår att katten kan smita ut, säger Inger Ydrenius, ordförande, Fiahemmet. 

Zaba, Larissa, Fluffis och Rigmor är bara några av de katter som just nu söker ett nytt hem. Det finns även runt ett 30 tal kattungar som nu bor hos olika fodervärdar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".