Söderköping

Handlare positiva till förbifart i Söderköping

1:27 min

Även fast förbifarten skulle innebära att mindre trafik åker genom själva staden tror många att det skulle vara bra för lokala affärer.

Söderköping har länge haft problem med långa bilköer genom stan. Nu hoppas man kunna lösa detta men en förbifart som planeras börjas byggas 2020 eller 2021.

Att mindre trafik i staden skulle betyda mindre handel och besökare är inget som handlarna i Söderköping tror på.

– Jag hoppas att de som idag sitter i bilkö och blir irriterade och bara vill fort vidare, i framtiden svänger av och stannar till i Söderköping, säger Anders Karlin, bokhandlare i Söderköping.

Johanna Grander som är projektsamordnare för E22:an i Söderköpings kommun tror att förbifarten kommer innebära ett uppsving för handeln i Söderköping.

– När vi slipper bilköerna så tror vi Söderköping är så pass attraktiv att det blir ett lyft för staden, säger Johanna Grander.

Ett litet orosmoln som funnits är att kommunen skulle välja att bygga affärsområden med till exempel köpcentrum i utkanten av staden i samband med förbifarten.

Enligt Johanna Grander så är dock politikerna eniga om att satsa på handeln inne i staden istället.

Ordförande för stadskärnan i Söderköping Ann-Louise Kroon tror inte att det är någon fara med lokalhandeln så länge staden fortsätter att marknadsföra de sevärdheter som finns.

– Jag har inte upplevt att någon har utryckt någon stark oro mot förbifarten, inte från handel eller restaurang i alla fall, säger Ann-Louise Kroon.