Lena Kjellgren framför sin soptunna som färgmarkerats.
Vit eller gul lapp ska underlätta för sophämtare i Valdemarsvik. Färgerna kommer även att underlätta för inbrottstjuvar, menar Lena Kjellgren. Foto: Sandra Virro/Sveriges Radio
Valdemarsvik

Kritik mot kommunen: Som ett inbjudningskort till inbrottstjuvar

1:41 min

Ny färgmärkning av sopkärl ska underlätta för sophämtarna i Valdemarsvik. Men den nya märkningen visar inte bara vilka soportunnor det går bra att åka förbi, märkningen avslöjar samtidigt vilka hus som står tomma.

Valdemarsviksbon Lena Kjellgren som är kritisk till kommunens nya märkning.

– På det här sättet så annonserar man ju ut vilka hus som står tomma på vinterhalvåret, det är som ett inbjudningskort till inbrottstjuvarna, säger Lena Kjellgren.

En tur med bil eller en promenad längs en av Valdemarsviks många vägar visar snart vad Lena Kjellgren menar. De gula eller vita etiketterna pryder sen i våras alla soptunnor i kommunen. Färgen berättar vilket abonnemang man har och visas upp, ut mot gatan, för den som har vägarna förbi.

– Jag tycker att det är en väldigt dålig idé. Jag tycker att det är alldeles uppenbart att man gör det väldigt enkelt för tjuvar att ta reda på vilka fastigheter som står tomma, säger hon. 

Är du orolig?

– Ja, det är jag. Det skyltar ju redan, så jag tycker att det här måste ändras direkt. 

För kommunen handlade den nya färgmarkeringen om att förenkla hämtningen av sopor berättar Claes Boman, som är VA- och renhållningschef i Valdemarsvik, och han håller inte med om att det här skulle underlätta för inbrottstjuvar.

– Det känns inte som en stor grej det här, att det skulle öka risken för inbrott då, säger Claes Boman.

Kan ni förstå oron?

– Det kan jag förstå på ett sätt men det är så mycket andra komponenter som väger in om man är tjuv, antar jag, än att kolla om en tunna har vit eller gul lapp, säger Claes Boman.

Lena Kjellgren är fortsatt kritisk och menar att konsekvenserna av färgmärkningen kommer börja synas först längre fram.

– Det är första gången som märkningen sker så det är ju den här vintern vi kommer få se om det är någonting, säger hon.

Hur går tankarna nu, när ni har fått den här kritiken?

– Det kommer vara kvar så länge och är det så att det blir fler diskussioner runt det här så får vi omvärdera, säger Claes Boman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".