Ödeshögs kommun
Ödeshög

Kraftig minskning av försörjningsstöd i Ödeshög

1:24 min

Kostnaderna för försörjningsstöd har minskat kraftigt i Ödeshög. Första halvåret i år låg kostnaden på 1,3 miljoner kronor. Jämfört med 4,6 miljoner samma period förra året.

Enligt Katarina Eriksson som är myndighetschef för familj och omsorg i Ödeshögs kommun beror den kraftiga minskningen på flera saker.

– Den främsta anledningen är att vi under förra året såg över våra riktlinjer och det bidrog till att kostnaden för försörjningsstöd sjönk ganska kraftigt.

Målet är att alla ska klara sig på egen hand. Försörjningsstöd är ju en kortsiktig lösning.

En sak som kommunen blev noggrannare med är att bättre informera sina invånare vilka statliga bidrag de har rätt till, som till exempel bostadsbidrag och föräldrapenning.

– Det är ju en ersättning många har rätt till. Då ska man ta den i första hand innan man söker försörjningsstöd, säger Katarina Eriksson.

Kommunen har också blivit lite hårdare och striktare med sin rådgivning.

Om du är arbetslös och har det svårt med försörjningen så kan du få rådet att flytta till en lägenhet med billigare hyra.

Katarina Eriksson tar upp att arbetslösa som har en bil kan behöva sälja den för att få ekonomin att gå ihop som ett exempel. 

Sedan så har kommunen också hjälpts av att arbetsmarknaden blivit bättre på senare år, och kommunen jobbar nu mer med att få folk i sysselsättning.

– Alla som söker försörjningsstöd ska få träffa vår arbetsmarknadsstrateg så att man kan försöka hitta någon sysselsättning. Så man inte blir kvar hemma utan att man försöker komma vidare framåt.

Katarina Eriksson säger att kommunens nya linjer handlar mycket om att få folk i arbete.

– Målet är att alla ska klara sig på egen hand. Försörjningsstöd är ju en kortsiktig lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".