Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Familj Rimforsa, Haidar
Från vänster: Haidar shah Gfulami med sonen Abulfazl och frun Mariam. Maria Alphonce till höger.
Rimforsa
I väntan på uppehållstillstånd
1:41 min

De har snart gått ett år sedan asylboendet vid Liljeholmen i Rimforsa fick beslutet om att det skulle stängas ner. Nu är det fyra familjer som är kvar i Rimforsa.

Av de sju familjerna som tidigare bodde på asylboendet i Liljeholmen i Rimforsa så är det fyra familjer som fortfarande bor kvar i Rimforsa men i egna lägenheter.

Stödet från Rimforsaborna som fanns där när de nyanlända kom till asylboendet i Rimforsa inte svalnat utan egentligen bara blivit större menar Maria Alphonce, som är en av dem som varit ansvarig för asylboende.

– Den har inte avtagit, vilken den oftast kanske gör. När vi startade det här asylboendet så hittade vi en svensk kontakt familj per asylfamilj. Men nu är det snarare så att varje asylfamilj har ett par stycken som ställer upp och hjälper dem på olika sätt, säger Maria Alphonce.

Jag lärde mig många ord från dem och jag lärde mig så mycket annat där.

De fyra familjerna som är kvar i Rimforsa bor nu i egna lägenheter. Haidar Shah Gfulami som vi besökte för cirka ett år sedan bor tillsammans med sin familj i en lägenhet som han fick hjälp att skaffa med hjälp av Rimforsaborna. Och han vill stanna.  

– Jag trivs så bra och jag känner många svenska människor i Rimforsa. Många av de här människorna hjälpte oss, därför är vi kvar i Rimforsa, säger Haidar Shah Gfulami.

Nu längtar Haidar Shah Gfulami efter jobb och i onsdags förra veckan så var han på asylintervju som kommer att avgöra om han får stanna i Sverige eller inte. Om han får ett ja så vill han gärna komma tillbaka till sin gamla praktikplats på bondgården men för att jobba.  

– Jag trivdes jätte bra, de var jätte snälla, de hjälpte så mycket. Jag lärde mig många ord från dem och jag lärde mig så mycket annat där, säger Haidar Shah Gfulami.

Aktiviteterna runt de gamla asylboende har stängts ner men kyrkan håller fortfarande i en del aktiviteter, så som en svenska kurs. Men Maria Alphonce håller fortfarande kontakt med familjerna och för några veckor sedan så träffades dem.

– Lite spontat sådär så hade vi en grillfest för ett par veckor sedan. Då bjöd vi in dem och deras svenska vänner in till Liljeholmen, säger Maria Alphonce.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".