Mathias Lundvik påminner om att alla barn inte ser fram emot att komma tillbaks till skolan.
Mathias Lundvik påminner om att alla barn inte ser fram emot att komma tillbaks till skolan. Foto: Jessica Gredin/Sveriges Radio
Ödeshög

"Viktigt att prata med barnen om mobbing"

13 min

Inför skolstarten känner sig många barn förväntansfulla, men för en del innebär skolan mobbing och misshandel. Mattias Lundvik mobbades i skolan som ung. Nu berättar han om hur det kändes när sommarlovet var slut och det var dags att börja skolan.

Mattias Lundvik från Ödeshög hade en svår skolperiod där han ofta blev utsatt för mobbing och fysisk misshandel av sina klasskamrater. Idag är han vuxen men minnena och spåren från de jobbiga åren finns kvar. Mattias Lundvik upplevde aldrig att han fick någon hjälp eller stöd av lärarna på skolan, tvärtom var det en av hans lärare som satte igång mobbningen. 

Enligt en undersökning från Friends har var femte elev blivit utsatt för en kränkning av en annan elev det senaste året. Nu i skolstartstider vill Mattias Lundvik påminna om vikten av att vuxna bryr sig och uppmärksammar mobbing, att de aktivt frågar hur barnen har det i skolan.

– Man ska försöka prata med sina barn, fråga om skoldagarna och om de har något som de vill berätta, något som trycker dem. Middagen är ett fint tillfälle att.

Det är också vanligt att barn som utsätts för mobbing försöker dölja det för vuxna, eftersom de skäms eller av rädsla för att det ska bli värre. Det var så Mattias Lundvik själv hanterade situationen.

– Kom jag hem blodig så sa jag till mamma och pappa att jag hade trillat. Kom jag hem utan vantar och mössor som kompisarna hade spolat ner i toaletten, då sa jag bara att jag hade tappat bort dem. Allt för att jag själv inte orkade prata om det. Jag var rädd att det skulle komma fram till mobbarna och göra allt värre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".