Lärarassistent
1 av 2
Läraren Hanna Nyberg ber lärarassistenten Helga Carlson om hon kan hjälpa itll att kopiera. Foto: Emma Garzon
Lärare i Vikingstad
2 av 2
Rektor Sara Skagerström, lärarassistenterna Helga Carlson och Helena Ljunggren samt lärarna Jennie Karlsson, Helena Vickström och Hanna Nyberg. Foto: Emma Garzon
Vikingstad

Nu trivs lärarna bättre – tack vare lärarassistenterna

1:39 min

Att avlasta lärare för att de ska få mer tid till undervisning har diskuterats flitigt i skolvärlden. Lärarassistenterna på Vikingstad skola har gjort att de befintliga lärarna mår bättre och vill stanna kvar, medan nya söker sig dit.

Inför höstterminen hade skolan bara en rekrytering och tretton sökande. En lärare som är väldigt nöjd med att ha lärarassistenter är Helena Vickström:

– Det är lyx att vi får ha våra assistenter. Då har man kunnat lägga mer tid på saker som man inte hunnit med förut.

Lärarna får till exempel mer tid till att planera och vara med eleverna när lärarassistenterna sköter det administrativa arbetet. De tar bland annat hand frånvarohantering, kopiering och beställning av material.

– Jag tycker att det är jätteroligt! Jag tycker om att serva, jag har tidigare jobbat med serviceyrken. Och jag tycker man får mycket tillbaka, för man märker att det vi gör uppskattas, säger lärarassistenten Helga Carlson.

Enligt rektor Sara Skagerström är Vikingstad skola den enda skolan i Linköpings kommun som har renodlade lärarassistenter.

– Det finns kanske vissa som har andra uppgifter, som jobbar i barngrupp och går in som vikarier. Men våra lärarassistenter jobbar bara med det administrativa, förklarar hon.

Barn- och ungdomsnämnden i Linköping har skjutit till fem miljoner kronor för att förbättra lärarnas arbetssituation. Så framöver får fler skolor pengar till att exempelvis anställa lärarassistenter.

Vikingstad skola har haft två lärarassistenter sedan augusti förra året. Och de kommer stanna kvar framöver.

Deras lön kommer från skolans egen budget och Sara Skagerström berättar att kostnaden inte alls märks i budgeten längre.

– Vi har minskat sjukfrånvaron bland annat, så det verkar som att det är en lyckad satsning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".