Anna Kindberg Batra
Anna Kindberg Batra. Arkivild: Foto: Susanna Persson Öste/TT
Östergötland

Åtta länsförbund kräver hennes avgång

Åtta av Moderaternas länsförbund kräver nu att partiledare Anna Kindberg Batra avgår. Kravet för ett nytt partiledarval är då uppfyllt. Östergötland ska ha möte ikväll för att ta beslut.

Det innebär att en mer än en tredjedel av Moderaternas 22 förbund ställt sig bakom avgångskravet, vilket är kravet för att en extrastämma ska hållas.

Moderaterna på Gotland kräver att partiledaren Anna Kinberg Batra avgår. Därmed kräver fem länsförbund att partiledaren byts ut.

Länsförbundet i Östergötland, vars ordförande redan i maj krävde Kinberg Batras avgång, ska lämna besked i frågan i morgon.

Christian Gustavsson, kommunalråd i Linköping och ordförande för M i Östergötland, skriver på Twitter att många ringer för att fråga var Östgötamoderaterna står nu i partiledarfrågan.

Han skriver att ett möte ska hållas i kväll och att "svar ges i morgon bitti".

Men M-ledaren får stöd av Kristdemokraternas partiledare.

– Det är inte jag som ska bestämma om hon sitter kvar, men jag vill gärna jobba vidare med henne, säger Ebba Busch Thor (KD) i en intervju i Aftonbladet Morgon.

-Jag uppskattar Anna som person och politiker. Vi planerar att gå till val ihop nästa år, säger hon.

I går krävde Moderaternas kanske tyngsta länsförbund, Stockholm, partiledarens avgång - liksom förbunden i Dalarna, Västerbotten och Uppsala län samt ungdomsförbundet Muf. På torsdagsmorgonen anslöt sig även Gotland till det interna upproret.

-Efter att ha pratat med min styrelse står det klart att det saknas ett förtroende för partiledaren. Därför ställer vi oss bakom kraven på att sammankalla valberedningen för att nominera en ny partiledare, säger den moderata riksdagsmannen Jesper Skalberg Karlsson till Helagotland.

Moderaternas oppositionsråd i Östersund, Pär Jönsson, är inne på samma linje. Hans länsförbund, Jämtland, har ett extrainkallat möte om partiledarfrågan i morgon, fredag, på kvällen.

-Hon upplevs som stel och liknande i massmedia. Vi har haft goda chanser att vända saker i och med affären i Transportstyrelsen, men det lyfter inte, säger han till P4 Jämtland.

Västernorrland är ett av de länsförbund som uttrycker ett fortsatt förtroende för partiledaren. Men frågan om Anna Kinberg Batra kan sitta kvar på posten har ännu inte lyfts inom förbundet och ska göra det "i närtid", enligt ordförande Jörgen Berglund.

-Vi står bakom Anna, men vi kommer att föra en diskussion om det här i förbundsstyrelsen, säger han till TT.

Även Gävleborgs län står bakom Anna Kinberg Batra. Där finns inget särskilt möte planerat för att diskutera frågan.

-Hon är vår partiledare så länge vi inte säger något annat. Det är en fråga vi tar internt. Om frågan lyfts, från partiet eller valberedningen, om vad vi tycker kommer vi självklart samla vårt länsförbund, säger Patrik Stenvard ordförande för M i Gävleborg.

KD-ledaren Busch Thor tycker att frågan om Kinberg Batras avgång tar fokus från politiken.

-Den stora gemensamma anställningsreform som vi lade fram förra veckan hamnar i skymundan på grund av det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".