Ungdom jobbar
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Mjölby

Fler arbetande ungdomar ger pengar till kommunen

1:42 min

Ungdomsarbetslösheten har sjunkit i hela landet. I Mjölby märks det av genom att kommunen betalar ut mindre försörjningsstöd.

Mellan 2014 till 2016 minskade utbetalningarna av försörjningsstöd i Mjölby kommun med sex miljoner kronor.

Anledningen är det förändrade arbetsmarknadsläget menar Anders Granquist, chef för arbete och välfärd, Mjölby kommun. Främst är det ungdomarna som nu fått det lättare att ta sig in på arbetsmarknaden.

– En positiv och bra arbetsmarknad och i synnerhet tror vi gällande de yngre som kommer ut, målgruppen 20 till 25-åringar. Det säger Anders Granquist, till P4 Östergötland.

Nästa utmaning blir att jobba med gruppen med utomnordisk härkomst

Arbetslösheten har sjunkit i hela riket och speciellt bland ungdomar har man nu börjat se en positiv förändring. År 2010 låg ungdomsarbetslösheten i Mjölby kommun på 29 procent nu ligger den på 8 procent här, enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen.

Mer marknadsförning av utbildningar kan ha bidragit till att fler väljer att plugga istället för att jobba.

– Vi säljer utbildning mer än vad vi gjorde förut. Om vi går tillbaka fem sex år sen var de inte lika mycket, säger Anders Granquist, chef för arbete och välfärd, Mjölby kommun.

Ett bättre sammarbete med arbetsförmedlingen och försörjningsstödanläggningen kan också bidragit till en minskat utbetalningarna av försörjningsstöd, menar Anders Granquist.

Men det blir fler arbetslösa med en utomnordisk bakgrund, detta efter den stora flyktingströmmen 2015.

– Nästa utmaning blir att jobba med gruppen med utomnordisk härkomst, alltså flyktningar som har kommit för att etablera sig. Både med extratjänster, praktik, språkutbildning för den målgruppen, säger Anders Granquist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".