Mensur Mustafic, ordförande Bosniska Islamiska församlingen i Norrköping.
1 av 2
Mensur Mustafic, ordförande Bosniska Islamiska församlingen i Norrköping. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Sverigedemokraterna vill se en folkomröstning om moskébygget.
2 av 2
Sverigedemokraterna vill se en folkomröstning om moskébygget. Foto: Lisen Elowson Tosting/Sveriges Radio
Norrköping

"Moskébygget kommer att ge ökad förståelse för islam"

2:06 min

I Norrköping pågår just nu diskussioner om ett moskébygge. Bosniska islamiska församlingen planerar bygga en moské för deras lite över tusen medlemmar i stan.

På en gräsyta bakom Östgötaporten i stadsdelen Ektorp i Norrköping är det tänkt att bosniska islamiska församlingen ska bygga sin moské. Det ska bli en 700 kvadratmeter stor byggnad i färgen "Norrköpingsgult" med en 15-20 meter hög minaret där runt 700 personer ska få plats för att utöva sin religion, berättar församlingens ordförande Mensur Mustafic som hoppas att bygget kan komma igång under hösten.

Inom de närmaste månaderna kommer bygg- och miljönämnden i Norrköping ta beslut om församlingens bygglovsansökan stämmer överens med den detaljplan som antogs över området 2013, en plan som redan nu godkänner en moské på platsen.

Men planerna på en moské i området har fått flera att reagera. I sociala medier diskuteras frågan och Sverigedemokraterna har startat en namninsamling för att få till en folkomröstning om moskén, berättar Clara Aranda (SD), ledamot i kommunfullmäktige.

– Man tycker inte att det här passar in. Många som bor i området har inte blivit tillfrågade om det här, man tycker att det här är något som bör debatteras mer, säger Clara Aranda.

På vilket sätt passar inte en moské in?

– Det är en minaret som planeras och eventuellt framtida böneutrop. Det är något man känner att man inte vill ha, säger Clara Aranda.

Men böneutrop är inte aktuellt, berättar Mensur Mustafic.

– Vi har i församlingen aldrig diskuterat böneutrop. För oss är det en självklarhet att inte ha något böneutrop i området. Böneutropets syfte är ju att kalla folk till bön, men i området är de flesta icke muslimer och det finns därför ingen anledning. Det räcker med att ha det inne i lokalen så som vi har det idag.

Mensur Mustafic förstår att det finns en oro bland Norrköpingsborna vad gäller moskébygget men han säger att församlingen kommer att hålla informationsmöte för grannarna. Han tror inte att moskén kommer att bidra till en ökad segregation.

– Jag är väldigt säker på att det kommer att bli tvärt om, det har jag pratat om med muslimer vid andra moskéer i Sverige. Folk kommer att vara nyfikna och de kommer att ta sig dit för att ta reda på vad det är för något. Jag tror att de kommer att få en större förståelse för moskén och islam överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".