Daniel Hörvin, femte generationens ålfiskare från Sölvesborg
1 av 2
Daniel Hörvin, femte generationens ålfiskare från Sölvesborg Foto: André Kvist / Sveriges Radio
Ålen är akut hotad.
2 av 2
EU-kommissionen vill rädda ålen genom ett fiskeförbud i Östersjön. Foto: Kustbevakning
Östersjön

Förslag att förbjuda ålfiske i Östersjön

2:04 min

EU-kommissionen föreslår förbud mot ålfiske i Östersjön för att rädda den europeiska ålen. Det skulle drabba närmare 150 svenska ålfiskare längs Östersjökusten.

Den europeiska ålens utbredning har minskat kraftigt de senaste 30 åren, och nu återstår bara 5 procent av beståndet.

2007 infördes ett generellt ålfiskeförbud i Sverige med möjlighet till dispens för tidigare yrkesfiskare. Sedan dess har antalet svenska ålfiskare halverats, och idag återstår bara 147 yrkesfiskare längs östkusten. En av dem är Daniel Hörvin i Sölvesborg som befarar att om förslaget blir verklighet så innebär det spiken i kistan för fem generationers ålfiske i släkten.

– Det är väldigt tråkigt. Det är en kunskap som försvinner helt och hållet. Mina barn är väldigt intresserade av fisket, men de får kanske aldrig uppleva det.

Inger Näslund är havsexepert på Världsnaturfonden WWF som i sin fiskguide har gett den Europeiska ålen rött ljus i 15 år. Hon tycker att Eu-kommissionens förslag är ett steg i rätt riktning.

– Vi välkomnar det här förslaget för att ålen är en akut hotad art och under tio års tid har vi arbetat med de här planerna - men vi har inte förbättrat ålens situation.

Förutom fisket slår bland annat vattenkraftverk hårt mot den europeiska ålen, något som ålfiskare som Daniel Hörvin menar utgör ett betydligt större hot mot arten. Inger Näslund medger att det också är ett stort problem. Men menar att ett fiskeförbud ändå är nödvändigt.

– I Sverige har man gjort stora förändringar i fisket, vilket är positivt. Men det här förslaget gäller hela Östersjön.

EU-kommissionens förslag gäller för 2018, men Inger Näslund på Världsnaturfonden hoppas att ett förbud både skulle kunna förlängas och utökas.

– Det är för kort tid och för begränsat område. Det ska inte gälla Östersjön utan hela Europa, säger Inger Näslund på Världsnaturfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".