Rester i en plastpåse efter fentanyldrog som filtrerats och rökts.
1 av 2
Rester efter fentanyldrog som filtrerats och rökts. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kammaråklagare Mikael Carlsson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.
2 av 2
Mikael Carlsson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio

Drogsäljare kan åtalas för fentanyldödsdrog

1:51 min

Nu vill Åklagarmyndigheten att fler som säljer den dödliga drogen fentanyl ska åtalas för vållande till annans död i ett försök att hejda ökningen av dödsfall.

Drogen fentanyl i syntetisk form fortsätter att skörda liv i Sverige. 

– Om man lagför personer som ägnar sig åt det här kan man tänka sig att spridningen minskar vilket i sin tur skulle kunna göra att dödsfallen minskar, säger Mikael Carlsson jobbar på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Stockholm.

För ett år sen gick polisens operativa avdelning Noa ut med en varning för den dödliga drogen fentanyl i syntetisk form, så kallade fentanylanaloger. Då hade ett hundratal personer på två år dött av de drogvarianterna, enligt siffror från Rättsmedicinalverket.

I år har nästan 50 personer på ett halvår avlidit i överdoser med drogen. Och nu påminner Åklagarmyndigheten om möjligheten för åklagare ute i landet att väcka åtal mot dem som säljer fentanylanaloger. Åtal och för vållande till annans död.

Och det som sålts behöver inte vara narkotikaklassade substanser, säger Mikael Carlsson.

– Utan där är det tillräckligt, om man får säga så, att försäljningen är oaktsam och att man kan visa att just den här substansen, försäljningen av den är det som orsakat dödsfallet.

I Linköping bjuds det på frukost i Stadsmissionenes vita trävilla mitt i stan och en cigg efter maten är det flera som tar på husets förstukvist. Johan är en i gänget och han använder fentanylanaloger.

– Jag tänker inte på dödligheten. Jag tänker på att må bra.
Men risken då, att du inte vaknar igen?
– Det har hänt ett par gånger. Hjärtstillestånd, säger Johan.
Hamnade du på sjukhus då eller vad hände?
– Ja.

Vållande till annans död kan ge mellan ett och sex års fängelse. Det är flera ärenden mot drogförsäljare på gång i landet, säger Mikael Carlsson på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.

Han nämner ett exempel på en tidigare fällande dom mot drogförsäljare.

– Från Sundsvalls tingsrätt som meddelades för ett antal år sedan där man dömde en person för vållande till annans död just vid försäljning av fentanyl. Så det här är inte nytt men man kan behöva uppmärksamma det på nytt för åklagarna att det kan vara möjligt att använda de här bestämmelserna, säger Mikael Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".