Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vallastaden
Foto: SR/Rosmari Karlsson
Linköping
Lyssna
1:44 min

Tusen bostäder och ingen är den andra lik

Publicerat torsdag 31 augusti 2017 kl 20.00

I morgon invigs Vallastaden. Med en mångfald bland bostäder hoppas man kunna skapa en mångfald bland de som väljer att bo där.

Vallastaden har som mål att uppnå en mångfald bland de som bor där. För att uppnå det så har man valt att bygga olika sorters boende så som studentbostäder, hyresrätter, bostads- och äganderätter och radhusvillor.

Totalt finns det 1000 bostäder och cirka 60-70 procent av dem är redan upptagna. Simon Helmér VD för Linköpingexpo hoppas att de olika boendeformerna ska locka olika personer att flytta dit. Då priserna kan skilja sig beroende på vilken boendeform man väljer.

– Jämför man Vallastaden med andra nyproducerade stadsdelar så har Vallastaden betydligt bättre förutsättningar att få en blandad befolkning och mångfald, säger Simon Helmér, VD för Linköpingexpo.

Om man vill att folk ska lära känna varandra och inte sitta isolerade i sina hem så måste man ordna aktiviteter.

Susanne Urban som är docent i sociologi på Uppsala universitet tror att de olika sorters boenden öppnar upp för en viss sort klassgrupp.

– Olika storlekar på boenden gör det möjligt för folk i olika stadier att komma dit. Som tillexempel studenter, småbarnsfamiljer och äldre, säger Susanne Urban, docent i sociologi, Uppsala universitet. 

Men att få in gruppen låginkomsttagare är dock svårt, eftersom det rör sig om en nyproduktion är det höga priser. 

Om man vill skapa en gemenskap så behövs dock aktiviteter menar Susanne Urban. Som säger att det är de som egentligen är meningen med mångfald.

– Om man vill att folk ska lära känna varandra och inte sitta isolerade i sina hem så måste man ordna aktiviteter. Då räcker de inte att bara bygga olika sorters bostäder, säger hon.

I vallastaden finns sociala möteplatser så som växthus, parker och caféer med mera. Simon Helmér tycker att platserna får räcka för att skapa det sociala.

– Hur stadsdelen kommer att växa vidare, vilka rutiner som kommer att vara och hur de kommer att se ut dem här "sellishusen" eller i parkmiljöerna det kommer vara upp till dem som flyttar in i vallastaden. Det får de själva skapa, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".