Vallastaden.
Foto: Rosmari Karlsson/Sveriges Radio
Linköping

Hyresgästföreningen tror inte att det blir mångfald i Vallastaden

0:47 min

Hyresgästföreningen skeptiskt till planerna på mångfald. Den nya stadsdelen Vallastaden i Linköping vill genom att bygga olika typer av boenden i området skapa en mångfald i området, enligt vd Simon Helmér.

För att uppnå det så har man valt att bygga olika sorters boende som studentbostäder, hyresrätter, bostads- och äganderätter samt radhusvillor.

– Jämför man Vallastaden med andra nyproducerade stadsdelar så har Vallastaden betydligt bättre förutsättningar att få en blandad befolkning och mångfald, säger Simon Helmér, VD för Linköpingexpo.

Men såhär tror inte Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen i Östergötland att det kommer att bli.

– De har ju villkor på hur mycket man ska tjäna för att få hyra vissa av lägenheterna, då blir det inte så blandat, säger Björn Johansson till Sveriges Radio.

Johansson menar att det skulle kunna gått att pressa byggpriserna och på så vis få ned kostnaderna vilket i sin tur ger billigare hyror.

– På upplåtelseformen kommer det att bli mångfald i Vallastaden men inte på sociala grupper, säger Björn Johansson, ordförande för Hyresgästföreningen i Östergötland till P4 Östergötland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".