Bomässar, Malmö, Västra hamnen, stockholm, Annedal
Från vänster: Annedal 2012 i Stockholm och Västra hamnen 2001 i Malmö Foto: Anders Wiklund/TT och Johan Nilsson / TT
Linköping

Bomässor blir inte alltid som det var tänkt

2:27 min

Det har varit flera bostadsmässor runt om i Sverige, P4 Östergötland har tittat lite extra på hur det har gått för dem sedan.

Det tar tid att för en ny stadsdel att växa sig fram och accepteras av de som bor omkring, de var de flesta överens om som vi pratade med, som hade varit ansvarig för en bomässa och den nya stadsdelen.

– Det tar tid för en ny stadsdel att mogna till sig och man får vara bered på att de inte alltid blir som man tänkt sig, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt, Örebro kommun.

Även om det inte blir som man vill så behöver det dock inte utvecklas till något negativt. När Örebro bostadsmässa inledes under 1992 så hamnade Sverige i en ekonomisk svacka vilket gjorde att många av de bostäder som fanns i Laudgårdsängen var omöjliga att sälja. De var tvungna att sänka priset på bostäderna.  

– Området blev mer socioekonomiskt och ganska blandat med olika sorters folk. Och det där har hållit i sig sen dess. Jag minns inte om det var ett mål vi hade men vi lyckades ganska bra i det området, säger Peder Hallkvist.

I Stockholm var det en bomässa 2012 i Annedal och där pågår fortfarande byggprojekt. Vad som har varit mycket behjälpligt för dem är just feedbacken de fått från boende i området, vilket har lett till att de kunnat förbättrat problem områden.

Annedal hade ett stort barnperspektiv när de byggde sin stad och det tycker de flesta boende att de hade lyckats med.

– Sedan är de inte allt som blivit "tip top" utan några har tycket att de bara varit fokus på dem mindre barnen och man har glömt de äldre och de vuxna, säger Daniel Linder, enhetschef på exploateringskontoret i Stockholm stad.

I Malmö genomfördes en bomässa i Västra hamnen 2001. Där hade man väldigt höga mål när det gällde ekologisk hållbarhet, så pass höga att det var svårt att uppfylla.

– Mycket stränga krav gällande energi, att man till exempel skulle producera sin egen energi helt och hållet. Det gick inte att uppfylla. Det vi lyckades med däremot är att det är ett väldigt varierat område med mycket grönska och bra biologisk mångfald, säger Anne Brontér, landskapsarkitekt i Malmö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".