Kommunalrådet Kikki Liljedal (S) i Norrköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Stadsplaneringsnämndens ordförande Kikki Liljeblad Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Norrköping

Beslut om moskébygge är juridiskt bindande

0:46 min

Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om moskébygget i Norrköping. Men frågan som ska hanteras i byggnads- och miljöskyddsnämnden handlar bara om hur moskén ska se ut. Beslutet att Bosniska islamiska församlingen får bygga en moské och på vilken plats togs redan 2013, och det är juridiskt bindande.

– Det tycker jag att Sverigedemokraterna ska vara ärliga med när de går ut med sitt krav på folkomröstning, säger Kikki Liljeblad som är ordförande i stadsplaneringsnämnden.

Det är upp till kommunfullmäktige och kommunstyrelsen att bestämma om det blir en folkomröstning.

– Men jag tycker att Sverigedemokraterna ska vara väldigt tydliga med vad de vill uppnå med en folkomröstning, för det finns redan en lagakraftvunnen detaljplan.

Clara Aranda är fullmäktigeledamot för Sverigedemokraterna i Norrköping och enligt henne de kommer fortsätta jobba med frågan:

– Vi kan ju självklart påverka och lyfta en debatt, och det vill vi göra. Sedan får vi se vad det leder till. Men vi jobbar för att få till en förändring och lyfta debatten.

Enligt Clara Aranda passar en moské inte in i stadsbilden och dessutom tycker hon att böneutrop inte är passande. Men enligt Mensur Mustafic, ordförande i Bosniska islamiska församlingen, har församlingen aldrig diskuterat böneutrop.

– Man behöver granska väldigt noga vad det är för verksamhet. Vi ser vad som händer runt om i världen med terrorism, attentat och radikalisering, säger Clara Aranda.

Kan en detaljplan påverkas av att världsläget ändras?

– Enligt lagen kan en detaljplan inte ändras för att världsläget gör det. Det är ett juridiskt dokument som är bindande för att man får bygga under en viss tid. Sedan vill jag poängtera att Bosniska islamiska församlingen redan finns i dag, och de blir inte mer eller mindre radikala för att de har en byggnad som ser ut på ett visst sätt, menar Kikki Liljeblad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".