En hand håller upp en dos med Rotavirusvacciation
Rotavirus vaccinet ges i flytande form. Foto: Eva Rehnström.
Östergötland

Så få barn är vaccinerade mot rotavirus i länet

I Östergötland är bara två procent av barnen vaccinerade mot rotavirus, jämfört med 85 procent i Stockholm.

Rotaviruset orsakar magsjuka hos små barn och nästan alla barn smittas av viruset. Folkhälsomyndigheten vill att vaccinationen införs i det allmänna vaccinationsprogrammet, men sju landsting och regioner har gått i förväg.

I Stockholm och Jönköping vaccineras 83 och 85 procent, enligt statistik från läkemedelsbolaget GSK. Sedan gratis vaccinering infördes där 2014 har antalet barn som behövt läggas in för magsjuka minskat kraftigt i de två länen. I Östergötland vaccineras bara två procent av barnen, och i Kalmar knappt någon alls. 

– Skillnaderna är oroande stora. Just därför arbetar Folkhälsomyndigheten nära landstingen, inte minst där det finns behov av mer information och kunskap då andelen vaccinerade är lägre, säger socialminister Annika Strandhäll.

Ett beslut om ett införande skulle kunna komma i höstbudgeten. Annika Strandhäll vill inte kommentera när ett eventuellt införande skulle kunna ske, men uppger att man just nu tittar på om rotavirusvaccin ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".