Peter Wallensteen, professor Uppsala Universitet
Fredsforskaren Peter Wallensteen. Foto: Minna Grönfors / Sveriges Radio

Expert om kärnvapentestet: Man måste tala med varandra

1:54 min

Då sanktionerna hittills inte har fungerat, vore det bättre att prata med varandra. Och Sverige spelar en viktig roll. Det säger fredsforskaren Peter Wallensteen efter att Nordkorea genomfört ett kärnvapentest i dag.

I dag genomförde Nordkorea ett nytt kärnvapentest, vilket orsakade ett jordskalv med magnituden 6,3. Peter Wallensteen, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, kommer från Linköping. Han förklarar varför Nordkorea genomför kärnvapentester:

– Det finns konstigt nog rationalitet i det hela. De är rädda för att bli angripna från Sydkorea och USA som de tycker är överlägsna. Dessutom har de dåliga relationer med Kina. De tänker att det enda som kan rädda regimen är att ha den här typen av vapen så att de kan slå tillbaka om andra attackerar dem.

Peter Wallensteen tror dock inte på någon attack, utan att det i sådana fall kommer handla om ett misstag.

–  Någon läser fel och tänker att det är bäst att vi slår till först. Då kan vi hamna i en riktigt farlig situation, säger han.

För att undvika missförstånd vill Peter Wallensteen att det ska finnas telefonledning mellan Nordkorea, Sydkorea och USA.

– Men det förutsätter att man börjar förhandla och det ser mörkt ut just nu.

Det har gjorts sanktioner mot Nordkorea, men det har inte lyckats stoppa utvecklingen av kärnvapen.

– Jag tror att det bästa är en diplomatisk utveckling - man måste sätta sig ner och tala med varandra, säger Peter Wallensteen.

Vad kan Sverige göra?

– Vi är i en unik situation genom att Sverige har en ambassad i Pyongyang och alla de andra länderna. Jag tycker att vi kan erbjuda oss att vara en kanal som kan hjälpa till att få igång förhandlingar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".