Hornet på katedralskolan är värt miljoner på svarta marknaden. Handel med horn är förbjuden eftersom noshörningar är utrotningshotade.
Hornet på katedralskolan är värt miljoner på svarta marknaden. Handel med horn är förbjuden eftersom noshörningar är utrotningshotade. Foto: SR (tv) Roland Johansson / TT (th)
Linköping

Stor risk för stöld av hornet på Katedralskolan

0:57 min

Expert menar att Katedralskolan har haft tur som inte blivit av med noshörningshornet. Efter all uppmärksamhet finns hornet inte längre kvar på skolan.

Lyssna på hela intervjun med Michael Dieme i klippet längst ner i artikeln!

Noshörningshornet som sägs vara värt flera miljoner har hängt på skolan under lång tid. Efter ett tips om det eventuella höga värdet har man nu på skolan plockat undan hornet och det finns inte längre kvar i skolans lokaler.

– Det har varit en våg av stölder i Europa dom senaste åren där organiserad brottslighet stulit noshörningshorn från museer, säger Michael Dieme, expert på utrotningshotade arter på Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".