Modeller av vulvor. Till vänster, oskadad. De andra visar olika nivåer av könsstympning, klitoris och blygdläppar har skurits bort.
1 av 3
Modeller av vulvor. Till vänster, oskadad. De andra visar olika nivåer av könsstympning, klitoris och blygdläppar har skurits bort. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio.
Josefin Svensson, Barnmorska
2 av 3
Josefin Svensson, Barnmorska. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Maha Eichoue, Länsstyrelsen.
3 av 3
Maha Eichoue, Länsstyrelsen. Foto: Titti Elm/Sveriges Radio
Östergötland

Det här är könsstympning

2:16 min

Bilden föreställer modeller av vulvor, där den vänstra är oskadad och de andra är stympade i olika nivåer. Nu tar Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland fram nya riktlinjer som ska skydda fler från könsstympning.

Josefin Svensson, barnmorska och projektledare i Region Östergötland berättar om konsekvenserna av könsstympning.

– De har smärta, de får svårigheter vid mens. Det leder till infektioner, många har huvudvärk eftersom de dricker för lite när de har svårt att kissa. 

Hon berättar att 10 procent av de som könsstympas har fått sina kön ihopsydda efter att klitoris och blygdläppar skurits bort.

– De flickor och kvinnor som utsatts för detta bär på trauman som vi inom vården måste kunna bemöta, säger Josefin Svensson.

Världshälsoorganisationens (WHO, 2017) definition av kvinnlig könsstympning är:

  • "Kvinnlig könsstympning omfattar alla kirurgiska ingrepp som rör borttagande delvis eller helt av de externa genitalierna eller annan åverkan på de kvinnliga könsdelarna av kulturella eller andra icke medicinska skäl".

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".