Krematoriet i Norrköping.
Krematoriet i Norrköping. Foto: Hedvig Solvik/Sveriges Radio
Norrköping

Inga klara besked om krematoriet i Norrköping

Helena Cimbrits, ordförande i kyrkofullmäktige: Ugnarna måste bytas ut
1:51 min

Under kvällens kyrkofullmäktige diskuterades det flitigt om krematoriet i Norrköping och om en eventuell flytt till Linköping.

För ett par månader sedan kom förslaget om att avlidna Norrköpingsbor skulle kremeras i Linköping. Bakgrunden är att ugnarna i krematoriet i Norrköping är så pass dåliga att de behöver bytas ut. 

Förslaget fick en del kritik och ikväll skulle ett beslut fattas om man kremationerna kunde ske i Linköping istället. Men efter mötet kunde Helena Cimbritz inte ge något klart besked om vad som kommer att hända. 

– Det blev återremiss. Efter en omröstning så beslutades det att majoriteten ville att det skulle gå till återremiss istället för att ge ett klart besked om det skulle bli en flytt till Linköping. 

Var det ett oväntat beslut?

– Ja, det var inte det jag trodde innan jag kom hit. 

Enligt Helena Cimbritz så är det bara ugnarna som behöver bytas ut och vidare menar hon att det är tänkt att bli en tillbyggnad. Priset på det väntas bli uppemot 60 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".